Hyppää sisältöön

Subway Kansallinen Liiga ja Nike lahjoittavat urheiluhijabit niitä käyttäville pelaajille: “Urheilu kuuluu kaikille”

11.05.2021

Hijab on Suomessa yhä useammalle pelaajalle tärkeä asuste niin pelikentällä kuin arjessa. Edistääkseen yhdenvertaisuutta ja erilaisten taustojen huomioimista jalkapallokentillä Subway Kansallinen Liiga yhteistyössä Niken kanssa lahjoittaa Nike Pro -urheiluhijabit jokaiselle hijabia käyttävälle jalkapalloilijalle Suomessa. Hijab ja niiden mahdollinen kieltäminen ovat nousseet otsikoihin maailmalla tehden aiheesta vieläkin ajankohtaisemman.

Jalkapallon aloittavat lapset ja nuoret saavat joukkueiltaan pelipaidat, shortsit ja sukat. Urheiluhijabia ei usein ole kuitenkaan saatavilla, vaikka se on entistä useammalle pelaajalle tärkeä varuste. Siksi Subway Kansallinen Liiga lahjoittaa jokaiselle Suomessa hijabia käyttävälle jalkapallon pelaajalle Nike Pro -malliston hijabit. Urheiluhijabeissa on kyse oikeanlaisten urheiluvarusteiden merkityksestä, ja kokonaisvaltaisen tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden edistämisestä.

– Teemme jatkuvaa työtä sen eteen, että urheilu kuuluu kaikille riippumatta pelaajan lähtökohdista. Suomi on yhä monimuotoisempi ja haluamme paremmin huomioida erilaiset tarpeet tyttöjen tullessa osaksi jalkapalloperhettä – peli on auki kaikille. Toivomme esimerkillämme rohkaisevamme muita lajiliittoja mukaan yhdenvertaisen liikunnan ja urheilun edistämiseen, Suomen Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoo.

Hijabien lahjoittaminen on osa Kansallisen Liigan 50-vuotisjuhlavuotta. Koko olemassaolonsa ajan Palloliitto ja Kansallinen Liiga ovat työskennelleet määrätietoisesti ehkäistäkseen syrjintää ja rasismia oman toimintansa piirissä. Lahjoituksella halutaan osoittaa, että jalkapallo ja urheilu kuuluvat kaikille sekä kannustaa uusia pelaajia lajin pariin. Hankkeen suunnitteluvaiheessa konsultoitiin Sara Salmania, joka tunnetaan työstään monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden asiantuntijana.

– Viimeisen kuukauden aikana hijabien käyttö ja niiden kieltäminen ovat nousseet otsikoihin maailmalla osoittaen, että islamofobialla on nykymaailmassa edelleen vahvasti kasvava jalansija. On hienoa, että Suomi toimii suunnannäyttäjänä osoittaen, että monimuotoisuus kuuluu paitsi urheiluun myös jokapäiväiseen elämään. Urheiluhijabien lahjoittaminen on osoitus siitä, että Kansallinen Liiga todella seisoo arvomaailmansa takana ja jatkaa aktiivista rasismin vastaista työtään, Salmani kertoo.

Nike Pro urheiluhijabit lahjoitetaan pelaajille yhteistyössä Niken kanssa. Nike julkaisi urheiluhijabit muutama vuosi sitten ensimmäisenä urheiluvaatemerkkinä maailmassa.

– Jaamme saman arvopohjan Kansallisen Liigan kanssa ja emme voisi olla ylpeämpiä tavasta, jolla he vievät urheilua kohti tulevaisuutta. Urheilulla on voima muuttaa maailmaa paremmaksi ja meidän visiomme on tehdä urheilusta osa jokapäiväistä elämää, kertoo David Nordbeck Nikeltä.

Kansallisen Liigan tasa-arvotyö on osa laajempaa kokonaisuutta

Viime vuonna Palloliitto haastoi urheilussa vallitsevia asenteita muuttamalla Naisten Liigan nimen Kansalliseksi Liigaksi. Kyse ei ollut vain nimenmuutoksesta, vaan vahvasta kannanotosta tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen urheilun puolesta. Vuonna 2019 Huuhkajien ja Helmarien maajoukkuepalkkiot muutettiin samansuuruisiksi. Viimeisen vuoden aikana A-maajoukkueet ja pelaajat ovat ottaneet vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten rasismiin.

– Urheilu ei säästy yhteiskunnallisilta ongelmilta, ja siksi Palloliitto kokee tärkeäksi olla aktiivisesti mukana keskusteluissa muuttamassa maailmaa ja asenteita. Huippupelaajat ovat monelle esikuva, ja siksi on tärkeää, että urheilu näyttää esimerkkiä tasa-arvon ja monimuotoisuuden tärkeydestäPalloliiton puheenjohtaja Ari Lahti toteaa.

Jalkapalloseuroja tiedotetaan tarkemmasta aikataulusta kevään aikana. Tämän jälkeen seurat voivat tilata huivin Suomen Palloliitosta veloituksetta sitä tarvitsevalle rekisteröityneille pelaajilleen.

 

 

 

Search