Hyppää sisältöön

Subway Kansallista Liigaa juhlitaan eri paikkakunnilla poikkeusoloissa

18.08.2021

Jalkapallon naisten pääsarja täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vuonna 1971 ensimmäinen ”Mimmiliiga” huipentui Helsingin Olympiastadionilla, kun HJK ja VPS ratkoivat lajin historian ensimmäisen naisten Suomen mestaruuden. 50 vuodessa jalkapallo on kasvanut tyttöjen ja naisten suosituimmaksi joukkuelajiksi.

”Tämä päivä on vähintään 22 kauniimman sukupuolen edustajalle hermoja kutkuttava”, julisti Ilta-Sanomat 3.6.1971 historian ensimmäisen Mimmiliigan käynnistyessä. Puoli vuosisataa sitten kysyttiin, kiinnostaisiko yhtäkään naista pelata ammattimaista jalkapalloa. Yli sata ilmoittautui heti. Kuuden joukkueen kutsukilpailuiksi ajateltu koeturnaus oli sysäys pitkäkestoiselle työlle yhdenvertaisten mahdollisuuksien eteen.

– Meillä ei ollut alkuun kunnon valmentajaa, mutta kaikki muuttui, kun Aulis Rytkönen tuli mukaan. Niin valtavan paljon on valmentajasta kiinni niin lasten kuin aikuistenkin kohdalla, sanoo HJK:n ensimmäisenä kapteenina toiminut Kaija Salopuro seuran sivujen haastattelussa.

Mukana ensimmäisestä Suomen mestaruudesta olivat taistelemassa HJK, HIFK, Reipas, TPS, MP ja Tampereen Ilves-Kissat, joista vain HJK on yhtäjaksoisesti pelannut naisten korkeimmalla sarjatasolla.

50 vuoden matka kohti yhdenvertaista yhteiskuntaa

50 vuoden aikana naiset ja tytöt ovat ottaneet paikkansa paitsi pelikentillä, myös muualla yhteiskunnassa. Naisten A-maajoukkue on esiintynyt EM-lopputurnauksessa kolmesti, ja seuraava EM-turnaus on edessä kesällä 2022 Englannissa. Suomalainen pelaaja on valittu EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi (Anne Mäkinen, 2005) ja suomalaiset pelaajat edustavat mm. Englannin Superliigassa, Italian Serie A:ssa sekä USA:n pääsarjassa. Naisten pääsarja, Kansallinen Liiga, on paitsi kehittänyt pelaajia, myös toiminut lippulaivana lajin kehitykselle kotimaassa.
Samaan aikaan muualla yhteiskunnassa naiset ovat edenneet aina presidentin ja pääministerin tehtäviin, puolustusvoimiin sekä yritysmaailman huipulle. Kuluneiden 50 vuoden aikana on otettu määrätietoisia askelia kohti yhdenvertaisempaa maailmaa – maailmaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä, riippumatta lähtökohdista.
Aiemmin Mimmiliigana, naisten SM-sarjana ja Naisten Liigana tunnettu pääsarja sai keväällä 2020 juhlavuoden kynnyksellä uuden nimen ja identiteetin. Syntyi Kansallinen Liiga, joka tuo näkyväksi sarjan ydinarvot: samanarvoisuus, rohkeus ja tahto menestyä. Identiteetin uudistaminen ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen pudottamalla pääsarjan nimestä sukupuoleen viittaavan etuliitteen pois.
– Urheilumaailmaan on vakiintunut puhetapa, jossa on urheilua ja sitten on naisurheilua – jalkapalloa ja naisjalkapalloa. Tämä näkyy myös siinä, miten miesten ja naisten urheilua arvostetaan. Nimenmuutos voi tuntua pieneltä askeleelta, mutta kyseessä on vahva kannanotto ja identiteetin rakennus, joka symboloi suurempaa muutosta. Uuden nimen ja identiteetin on tarkoitus luotsata kulttuurin muutosta siinä, miten rakennamme samanarvoisempaa urheilumaailmaa ja yhteiskuntaa, sanoi Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja nimenmuutoksesta kertovassa tiedotteessa.

Vuonna 2021 peli on avattu kaikille

Subway Kansallisen Liigan juhlavuoden teema on ”Peli on avattu kaikille”. Juhlavuoden aikana Kansallinen Liiga on tehnyt konkreettisen teon maahanmuuttajataustaisten tyttöjen ja naisten toivottamisesta tervetulleeksi lajin pariin lahjoittamalla urheiluhijabin kaikille sitä tarvitseville harrastajille. Tunnetut ”pelin avaajat” ovat haastatteluissa nostaneet esiin paitsi saavutettuja edistysaskelia, myös niitä osa-alueita, joissa vielä on matkaa kuljettavana.
– Jalkapallon naisten pääsarja on perustettu ajatukselle yhtäläisistä mahdollisuuksista menestyä. 50 vuoden matkaa juhlimme tänään – ja se mielessä menemme tulevaan. Töitä on edelleen tehtävänä, jotta naiset ja tytöt saavat urheilun ja liikunnan parissa tasavertaisen mahdollisuuden tavoitella unelmiaan, sanoo Kansallisen Liigan hallituksen varapuheenjohtaja Mariet Louhento.
Globaali koronaviruspandemia on vaikuttanut paitsi yhteiskuntaan, myös urheilumaailmaan edelleen vuonna 2021. Tämän takia myös Subway Kansallisen Liigan pyöreitä vuosia juhlitaan elokuussa poikkeusoloissa. Kullakin liigapaikkakunnilla juhlitaan tulevilla ottelukierroksilla 50. vuotiasta pääsarjaa.
– Vaikka olemme joutuneet sopeuttamaan juhlatapahtumiamme koronapandemian vaikutuksesta,  halusimme yhdessä seurojen kanssa pyhittää runkosarjan kaksi viimeistä kierrosta juhlavuoden teemaotteluille. Kuten koko vuonna, myös näiden otteluiden ympärillä haluamme tuoda esiin sekä tapahtunutta kehitystä että tulevia mahdollisuuksia, Pihlaja sanoo.
Tervetuloa katsomoon – tulevaan otteluun, loppukaudelle, tulevina vuosikymmeninä. Elä omiesi mukana.
Subway Kansallisen Liigan juhlaottelut 2021:
Kierros 17
Pe 20.8. FC Honka – PK-35 Vantaa 18:30
La 21.8. HJK – ILVES 14:00
La 21.8. PK-35 – JyPK 16:00
La 21.8. TIPS – HPS 18:00
Kierros 18
La 28.8. Åland United – FC Honka 17:00
La 28.8. PK-35 Vantaa – PK-35 17:00
La 28.8. JyPK – TIPS 17:00
La 28.8. ILVES – KuPS 17:00
La 28.8. HPS – HJK 17:00

Search