Hyppää sisältöön

Tilastonostoja: Eri osa-alueiden numeraalisesti vahvimmat toistaiseksi – yksi pelaaja on taklannut selvästi muita enemmän

28.06.2023

Subway Kansallista Liigaa on takana kymmenen kierrosta. StatsBombin tarjoamien tilastojen kautta voi numeroiden valossa tutkia eri kategorioiden onnistujia tähän asti.

Yleisesti henkilökohtaisella tasolla esille nousevat tilastot koostuvat maaleista ja toki myös syötöistä. Käydään siis nyt hieman läpi numeroita noiden tilastojen takana, mutta ennen kaikkea muitakin mielenkiintoisia tilastonostoja kymmenen ottelukierroksen jälkeen.

Maalitilaston kärjessä ovat Åland Unitedin Jacqui Hand ja Kuopion Palloseuran Wilma Forsblom. Kumpikin on osunut seitsemän kertaa.

Kuusi maalia on kasassa Gentjana Rochilla, Lotta Lindströmillä, Dana Leskisellä ja Aino Krögerillä.

Eniten maaliodottamaa edellä mainituista on luonut Rochi. Hänen xG-arvonsa näyttää lukemaa 5,44 eli pohjoismakedonialainen on viimeistellyt kutakuinkin sen verran maaleja, mitä odottaa saattaa.

Sen sijaan esimerkiksi Rochin seurakaverina pelaava Forsblom on osunut todella tehokkaasti paikoistaan. Maaliodottama on kymmenen kierroksen jälkeen 3,88 ja maaleja on kasassa jo seitsemän. Handin osalta tilanne on käytännössä identtinen Forsblomin kanssa.

Toiseksi eniten maaliodottamaa koko sarjassa on FC Hongan Elli Seirolla, 4,53. Espoolaisten nopea hyökkääjä on osunut toistaiseksi kahdesti.

Rochi on myös ollut sarjan selvästi ahkerin laukoja. KuPS-hyökkääjä on lähettänyt pallon kohden vastustajien maalia peräti 52 kertaa. Toisena tällä saralla on hallitseva maalikuningatar Lavdije Begolli (40) ja kolmantena HPS:n Anna-Stina Simonen (38). Ensiksi mainittu on viimeistellyt neljä maalia ja Simonen kaksi.

Begollin maalitahti ei toistaiseksi ole ollut aivan viime kauden luokkaa, mutta hän hallitsee syöttötilastoa. Begolli on varsinaisten toteutuneiden maalien alustusten lisäksi antanut toiseksi eniten avainsyöttöjä koko sarjassa, 28. Kyse on siis syötöistä, joiden avulla joku pelikavereista on päässyt tekopaikkaan.

KuPS hallitsee tätä tilastokategoriaa suvereenisti. Kärjessä on Oona Siren (29) ja Maja Göthberg yltää samaan lukemaan kuin Begolli. Kärkiviisikon täydentävät Ana Paula Silva Santos (26) ja Anni Hartikainen (22). Ensimmäinen muun joukkueen pelaaja on HPS:n Elli-Noora Kainulainen, jolla on myös 22 avainsyöttöä.

Kuka hallitsee ilmatilaa tai kenen maalia kohden satelee laukauksia?

Siirryttäessä hyökkäyspäästä kenttäryhmityksessä alemmaksi, korostuvat myös pallottomat peliteot. Muun muassa taklauksissa korostuu PK-35-kapteenin, Minea Lassaksen merkitys joukkueelleen. Keskikentän taistelija on taklannut tähän mennessä hurjat 59 kertaa. Tuolla lukemalla hän on aivan omassa kastissaan. Oona Siren on taklannut 39 kertaa ja FC Hongan Eevi Sutela 36 kertaa.

Taklaukset varsin luonnollisesti saattavat vaikuttaa rikkeiden kertymään. Sutela on sarjan eniten rikkonut pelaaja (22). Seuraavana on TPS-kaksikko Saija Östlund (20), Jenni Rannus (19).

Eniten syötönkatkoja puolestaan on HPS:n Julia Haikosella. Hän on katkonut 34 vastustajien syötöistä. Tämän jälkeen esille pomppaavat Åland Unitedin yhdysvaltalaispelaajat Hailey Whitaker ja Taylor Aylmer. Kummallakin on 29 katkoa.

Ilmatilaa puolestaan dominoi kokenut TPS-toppari Sanna Porali, joka on vienyt pääpallotaisteluistaan 42. Se on 11 enemmän kuin kategorian toiseksi yltävällä HPS:n Aino Lehtisellä. Seuraavat sijat menevät Begollille (25) ja hänen joukkuetoverilleen Hannah Shartsille (24). Yhdysvaltalaispuolustajan pääpelaamisessa on erittäin huomionarvoinen yksityiskohta. Hän on vienyt ilmassa käydyt kaksinkamppailut käsittämättömällä 96 prosentin varmuudella.

Loppuun voisi tehdä muutamia nostoja myös maalivahtien osalta. Paljon pelanneista torjuntaprosenttien osalta kärkeä pitää FC Hongan Sofia Manner. Espoolaisten viimeinen lukko on pysäyttänyt pallot 87 prosentin varmuudella. Paljon tätä heikommin ei ole mennyt myöskään HJK:n Annika Laihasella (84%). Kolmantena on HPS:n Iina Rautiainen 75 prosentillaan.

Rautiainen on tilastojen valossa omalla tekemisellään pelastanut eniten maaleja, kun verrokkina käytetään HPS-maalia kohden luotua maaliodottamaa toteutuneiden laukausten pohjalta.

HPS-vahti on tilastollisesti estänyt vakuuttavat 4,62 maalia. Manner on listalla toisena lukemalla 1,56.

Samat nimet kohoavat esille myös maalia kohden tulleissa laukauksissa. Rautiainen on toisena (59) ja Manner (54) kolmantena. Kärjessä on ONS:n Sonja Ferm, jonka vartioimaa maalia kohden on lauottu jo tässä kohtaa kautta 86 kertaa.

Tilastodata: StatsBomb

Artikkelikuva: Kalevi Hämäläinen

Search