Hyppää sisältöön

TPS ja PKKU kohtaavat kaksiosaisessa liigakarsinnassa

17.10.2023

Subway Kansallisen Liigan kausi on yhdeksän joukkueen osalta ohitse. TPS pelaa vielä kaksi tärkeää ottelua. Liigakarsinnoissa vastaan asettuu Pallokerho Keski-Uusimaa eli PKKU, jolla on viime vuoden karsinnat tuoreessa muistissa.

Yksi paikka Subway Kansallisessa Liigassa kaudelle 2024 on vielä ratkaisematta. Kaksiosaisessa liigakarsinnassa kohtaavat TPS ja PKKU. Turkulaisjoukkue sijoittui Haastajasarjan jälkeen sarjassa yhdeksänneksi. PKKU oli jälleen Naisten Ykkösessä toinen.

Vuosi sitten liigakarsinnoissa ONS vei pidemmän korren ja säilytti sarjapaikkansa. PKKU:n päävalmentaja Jarkko Jahnukainen uskoo, että TPS-otteluista tulee erittäin tiukkoja.

– Pienestä se on kiinni näissä. Ensimmäisten maalien merkitys on suuri. Viime vuonna pelasimme varmaan kauden parhaan avausjaksomme ONS:ia vastaan ja hävisimme silti 0-3, sanoo Jahnukainen.

– Vauhti on kovempaa keskimäärin kuin Ykkösessä, niin virheitäkin voi syntyä helpommin. Niitä ei saa pelätä, mutta se tulee ottaa huomioon.

Jahnukainen on kolmatta vuottaan PKKU:n puikoissa ja kokee niin Naisten Ykkösen kuin oman joukkueensa menneen eteenpäin verrattuna muutaman vuoden takaiseen.

PKKU sijoittui Jyväskylän Pallokerhon takana sarjassa toiseksi. Valmentajan mielestä joukkueen kausi on tähän mennessä ollut menestys.

– Olen tyytyväinen kauteemme. Ehkä ensimmäinen puolisko oli hieman ailahtelevaa ajoittain. Sitten tämä syyskausi eli viimeiset 14 peliä – kymmenen voittoa, yksi tappio ja muutama tasapeli. Todella nousujohteinen kausi.

TPS on Jahnukaiselle ja useammalle PKKU:n pelaajalle tuttu jo viime kauden Ykkösestä.

– Heillä ei ole joukkue juurikaan vaihtunut, jos vertaa viime syksyn otteluihin, niin kohtalaisen sama ryhmä. Silja Jaatinen heiltä on siitä hetkestä lähtenyt ja toki (Emma) Santamäki lähti kauden aikana, mutta hän ei silloin viime kaudella Ykkösessä pelannutkaan.

– Hyvä ja tasokas joukkue, mutta sellainen, jonka hyvin voimme mielestäni voittaa. TPS on tottunut nyt liigavauhtiin ja se vauhti on elementti, jonka kanssa meidän tulee olla tarkkana.

Jahnukaisen mukaan TPS:n pelityyli ei ole oleellisesti muuttunut. Turkulaiset tulevat todennäköisesti kovaa ja vauhdikkaasti sekä ovat hyviä tilanteenvaihdoissa.

PKKU tiedostaa, että vastaan asettuu laadukas joukkue, mutta ei ryhmässä ole mitään pelonsekaisia tunteita. Valmentajan mukaan PKKU lähtee otteluihin itsevarmana, mutta nöyrästi tekemään töitä.

– Meillä valmiimpi ja parempi joukkue kasassa kuin vuosi sitten. Useampi joukkueen avainpelaaja oli mukana liigakarsinnoissa ONS:ää vastaan jo viime kaudella ja monet nuorista pelaajistamme ovat nyt sen vuoden vanhempia.

TPS haki riemukkaan vierasvoiton Bolt Arenalta kesäkuussa. Kuva: Riku Laukkanen

TPS on kokenut kauden aikana vastoinkäymisiä – turkulaiset kuitenkin valmiina karsintaan

Sarjanousijana Subway Kansallisen Liigan kauteen lähtenyt TPS esiintyi alkukaudesta pirteästi. Heti avauskierroksella turkulaiset hakivat vierasvoiton Pihlajamäestä ja kauden varrelle mahtui muun muassa 3-0-voitto vierasottelusta HJK:ta vastaan.

Pelaajistossa tapahtui kauden aikana muutoksia. Edellä mainitut profiilipelaajat Jaatinen ja Santamäki vaihtoivat maisemaa. Myös päävalmentaja Akusti Salonen joutui heinäkuussa terveydellisistä syistä jäämään sivuun. Vetovastuun otti Siiri Välimaa.

Joutuminen liigakarsintaan oli TPS:lle luonnollisesti pettymys, mutta Välimaan mukaan henki joukkueen sisällä on edelleen vahva.

– Tällä hetkellä joukkueen mieliala on hyvä ja jokainen on valmis taistelemaan siitä, että liigapaikka on myös kaudella 2024! Meillä on erinomainen ryhmä, Välimaa kertoo.

TPS-valmentaja on samoilla linjoilla kuin Jahnukainen. Välimaa uskoo marginaalien olevan pieniä, koska kummallakin joukkueella on pitkä kausi alla. Hänen mukaansa se joukkue, joka jaksaa keskittyä alusta loppuun, on vahvoilla.

Turkulaisten kautta Välimaa luonnehtii ailahtelevaksi, jossa tasaisuutta olisi kaivattu lisää. Päävalmentaja uskoo myös kovien odotusten näytelleen jonkinlaista roolia. TPS-ryhmää povattiin jopa Mestaruussarjaan ja puhuttiin epätyypillisestä nousijajoukkueesta.

– Huippusuorituksista toiseen päähän. Preseason meni meiltä todella hyvin, jonka jälkeen ulkoiset paineet saattoivat myös vaikuttaa. Joukkueen sisällä tavoitteet asetettiin myös melko korkealle ja pettymystä on ollut ilmassa, mutta olemme kääntäneet ajatusmaailmamme siihen, että päätavoite on kuitenkin säilyä sarjassa ja kaikki on vielä omissa käsissä.

Kauteen on edellä mainittujen pelaajistoa ja valmennusta koskevien muutosten lisäksi mahtunut Välimaan mukaan paljon muutakin epäonnea sekä haasteita. Lukuisat TPS:lle tärkeät pelaajat ovat kärsineet vaikeista vammoista.

Liigakarsintoihin turkulaiset lähtevät kuitenkin kovalla asenteella uusimaan sarjapaikkaansa. Vastustaja ei ole Välimaalle ja hänen suojateilleen vieras.

– PKKU on meille tuttu ja uskon, että se tulee olemaan myös yksi voimavara jatkopeleihin.

Joukkueet kohtaavat ensimmäisen kerran keskiviikkona 18. lokakuuta kello 18.30. Pelipaikkana Kalevan Urheilupuisto Keravalla.

Toinen osaottelu pelataan Turun Veritas Stadionilla lauantaina 21. lokakuuta kello 15.00.

Kummatkin kamppailut nähtävissä suorana Ruutu-palvelun kautta.

Artikkelikuva: JyPK

Search