Hyppää sisältöön

Viikon peli: HJK ja FC Honka iskevät yhteen metroderbyssä – ”Tunnelma tulee perinteiseen tapaan olemaan tulinen ja te katsojat olette siinä merkittävässä roolissa”

28.04.2022

Viides ottelukierros käsittää jälleen useamman erittäin mielenkiintoisen kamppailun. Meidän päähuomiomme on HJK:n ja Hongan välisessä huippuottelussa. HJK koki viime viikolla ensimmäisen pistemenetyksensä tällä kaudella. Honka sen sijaan nappasi Oulusta kauden avauspisteensä.

Subway Kansallinen Liigan viides ottelukierros starttaa todellisella huippuottelulla. Metroderbynäkin tunnettu HJK:n ja FC Hongan kohtaaminen on tavannut olla liki tehtaan takuulla huippuluokan jalkapalloviihdettä.

Tällä kertaa otteluun lähdetään kuitenkin kenties tavanomaisesta poikkeavista lähtökohdista. Joukkueiden alkukierrokset ovat tuloksellisesti olleet vastakohtia toisilleen.

HJK on ollut erittäin vahva jokaisessa ottelussaan, vaikka menettikin edelliskierroksella varmalta näyttäneen voiton PK-35:n vieraana aivan kamppailun loppuhetkillä.

Hongalla sen sijaan on ollut haastavaa. Tulokset ovat olleet vaisuja, mutta viime lauantaina espoolaiset saivat vihdoin pistetilinsä auki. ONS kaatui vieraskentällä lukemin 2-1.

Samat haasteet – parempi huominen?

Sinällään FC Honka ja ONS ovat yllättävänkin hyviä vertailukohtia toisilleen alkukierrosten osalta, mutta silti hieman erilaisista aspekteista.

Kummankin joukkueen maalivahdit saavat ehdottomasti puhtaat paperit. Emma Immonen espoolaisryhmän maalilla on pelannut todella hienosti.

Saman voi sanoa ONS:n Iina Rautiaisesta, joka on pelannut tähän mennessä vahvan kauden ja tehnyt sataprosenttisesti kaikkensa, jotta oululaisjoukkue on päässyt taistelemaan sarjapisteistä.

Rautiaisen lisäksi on jaettava ehdottomasti kunniaa taisteluilmeelle ja varsin organisoidulle puolustuspelaamiselle. Esimerkiksi PK-35 Vantaa -ottelussa ONS kykeni ajamaan vahvan kotijoukkueen laidoille ja keskusta sekä oma rangaistusalue pysyivät tiiviinä.

FC Honka on materiaaliltaan luonnollisestikin eri tasolla kuin ONS. Perusrakenne myös ylemmillä oksilla on paremmassa kuosissa, mutta yksi selkeä yhtäläisyys ongelmissa silti on. Tehot.

Kumpikin joukkue on tuskaillut maalintekonsa kanssa. ONS on joutunut ottamaan pitkälti vastaan jokaisessa ottelussaan ja saanut luotua ajoittaisia teräviä vastaiskuja. Useimmiten huippulupaavan Inka Sarjanojan pystyjuoksujen kautta.

Honka on teknisesti taitava joukkue, jolla sen sijaan on todella nuoresta ryhmästään huolimatta edellytykset paljon parempaan. Espoolaiset eivät ole kyenneet luomaan vaarallisia maalitilanteita odotetun kaltaisesti ja viimeistely on ontunut, kun sellainen on lopulta siunaantunut.

Kummankin joukkueen ”tilinpäätös” siintää kuitenkin vasta orastavana säihkeenä horisontissa. ONS pääsee piakkoin kohtaamaan todelliset kilpailijansa ja se on päässyt sitä ennen harjoittelemaan sarjan absoluuttisinta huippua vastaan.

Honka sen sijaan sai vihdoin pistetilinsä auki ja nuorelle ryhmälle itseluottamus on koko suorittamisen perusta. Espoolaiset voivat olla HJK:lle todella ilkeä vastustaja perjantaina. Metroderby on toki itsessään oma lukunsa, mutta Hongalta on lupa odottaa jopa kauden parasta esitystä.

Wilma Spets on yksi nuoren joukkueen hieman kokeneemmista vastuunkantajista ja samalla ehdottomia profiilipelaajia. Hän muodostaa yhdessä Milla Punsarin ja Saara Lappalaisen kanssa Hongan huipputaitavan moottorin.

Heidän pelitekonsa ja esimerkkinsä ovat ne tekijät, joiden kautta myös tehot lopulta löytyvät. Liigatasolla kokemattomassa ryhmässä kolmikolla on myös muita vastuita varsinaisten peliesitysten lisäksi.

– Oma roolini on kasvanut entistä enemmän tällä kaudella, sillä kuulun nyt joukkueen vanhimpiin ja kokeneimpiin pelaajiin. Tällä kaudella haluan saada itsestäni vielä enemmän irti kuin aiempina kausina ja auttaa joukkuetta menestymään mahdollisimman hyvin, Spets toteaa.

– Vielä en ole ensimmäisissä peleissä päässyt omalle tasolleni, mutta uskon että sekin muuttuu samalla kun joukkueen peli lähtee rullaamaan.
Spets kertoo, että mieliala joukkueessa on säilynyt vaikeinakin hetkinä todella hyvänä.

– En keksi mitään tiettyä syytä miksi kauden alku on ollut meille hankala. Kukaan ei kuitenkaan ole missään kohtaa luovuttanut, vaikka pisteitä ei ole irronnut. Päinvastoin se on vain kasvattanut nälkäämme entistä enemmän. Luotamme siihen, että talven kova työ vielä palkitaan.

ONS-voitto oli joukkueelle erittäin tärkeä monesta eri syystä. Spetsin mukaan vaihtoehtoja ei edes ollut. Oulusta oli saatava täydet kolme pistettä. Ne lähtivät Espooseen ja nyt joukkue on taas oikealla tiellä sekä luottavaisempana omaan tekemiseensä.

Spetsin mukaan on selvää, että nuoressa joukkueessa on tavanomaista, että peliesitykset ailahtelevat. Silti hän pitää tämän kauden Honkaa todella määrätietoisena ja sitoutuneena kollektiivina. Perjantaina se joutuu jälleen uuden mittarin eteen.

– HJK on mielestäni tämän sarjan kovimpia joukkueita. He ovat erittäin vaarallisia hyökkäyspäässä, etenkin keskityksissä ja pelaajat osaavat pitää palloa sekä viimeistellä paikoista.

Keskikenttäpelaaja uhkuu itseluottamusta ja intoa ja Spetsillä on myös selkeä viesti suomalaiselle jalkapalloväelle perjantaita koskien.

– Kaikki kynnelle kykenevät paikalle seuraamaan metroderbyä, kun kaksi perinteikästä seuraa kohtaavat! Luvassa on varmasti viihdyttävää jalkapalloa ja paljon maaleja.

Ärsytetty mestarikandidaatti janoaa paluuta voittokantaan

Jonne Kunnaksen luotsaama HJK on esiintynyt avauskierroksesta asti juuri niin vahvasti kuin kovat odotukset organisaation sisällä kauden alla antoivat odottaa.
Helsinkiläisjoukkuetta pidettiin mahdollisesti suurimpana haastajana Kuopion Palloseuralle, kun puhutaan mestaruustaistelusta.

Se on myös esiintynyt pelillisesti juuri siihen malliin, vaikka viime kierroksella tapahtuikin ensimmäinen pistemenetys.

Talin hallissa pelattu PK-35-ottelu ei välttämättä ollut parasta Klubia tällä kaudella, mutta se hallitsi silti varsinkin toista puoliaikaa mielin määrin.

Se ei kuitenkaan kyennyt tappamaan peliä 1-0-johtoasemassa. HJK tuhlasi muutamia todella hyviä maalitilanteita ja usein pallollinen pelaaminen meni turhankin hitaaksi kierrättämiseksi laidalta toisella. Peli oli ajoittain staattista, mutta toisaalta myös perusteltua.

Helsinkiläiset hallitsivat suuren osan ottelua oikeastaan suvereenisti ja puolusti pallollisena. Niin kauan, kun peliväline on omalla joukkueella, niin vastustajan on vaikea luoda minkäänlaista uhkaa. Näin oli myös viime perjantaina.

PK-35 ei vaikuttanut kykenevän minkäänlaiseen pallolliseen rakenteluun, vaan joutui roiskimaan pitkiä palloja omalta alueeltaan HJK:n puolustuslinjan selustaan.
Lopulta Ada Lindroth kuitenkin tasoitti kamppailun aivan lopussa. Se oli hieno palkinto todella laadukkaasti ja organisoidusti puolustaneen kotijoukkueen esityksestä. PK-35 pelasi käytännössä juuri sillä tavalla, jolla HJK:n vahvaa ryhmää oli mahdollista horjuttaa.

Helsinkiläisjoukkueen luottopuolustaja Mimmi Nurmela on ollut loukkaantumisen takia hetken sivussa. Viime kierroksella hän teki paluun HJK:n kokoonpanoon.

– Oli mahtavaa päästä palaamaan takaisin pelikentille. Viime viikot ovat tuntuneet kropassa hyvältä, joten koen olevani jälleen hyvässä pelikunnossa ja täynnä intoa, Nurmela sanoo.

– Odotan henkilökohtaisesti kaudelta nousujohteista kehitystä sekä onnistumisia pelikentillä. Toivon pystyväni omalla tekemiselläni auttamaan joukkuetta menestymään.

PK-35-ottelussa 69 minuuttia pelannut Nurmela esiintyi totutun varmaotteisesti. Puolustuspelaamisen lisäksi hänellä on suuri ruutu myös pelinrakentelussa.

Lopputulos paluuottelussa ei Nurmelan mukaan miellyttänyt ketään HJK-kopissa, mutta hän näkee asiassa hyvätkin puolet.

– Viime hetken takaisku harmitti totta kai, mutta samalla se antoi meille lisää oppia ja ymmärrystä siitä, mitkä meidän pelimme osa-alueet vaativat lisää työstämistä. Yhteisen pelin purun jälkeen katseet on siirretty jo tulevaan Honka-otteluun ja joukkue on taas uutta tarmoa täynnä taistelemaan pisteistä.

Nurmela kuvailee tämän kauden HJK-ryhmää erittäin yhtenäiseksi, fyysiseksi ja voitontahtoiseksi. Joukkueeksi, joka haluaa aiheuttaa jatkuvaa uhkaa hyökkäyskolmanneksella, mutta puolustussuuntaan aggressiivisena.

– Keskitymme yhteen peliin kerrallaan ja uskomme omaan pelitapaamme. Tärkeää on myös jokaisen yksilön vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen. Näin saamme meistä parhaat puolemme esiin ja se antaa hyvät lähtökohdat taistella kärkipaikasta.

– Pukukopissa harvemmin on synkkä mieliala, sillä joukkue on täynnä mahtavia persoonia, jotka välittävät toisistaan. Kaikilla on oma roolinsa pukukopin dynamiikassa: toiset rauhoittavat ja luovat vakautta, kun taas toiset innostavat ja kujeiluillaan piristävät tunnelmaa. Jokainen joukkueenjäsen otetaan lämmöllä ja hyvällä energialla vastaan.

Puolustaja kuvailee HJK:n pukukoppia eräänlaiseksi pelaajien olohuoneeksi ja turvasatamaksi. Sellaiseksi, jossa kukin pääsee halutessaan purkamaan ajatuksiaan. Erityismaininnan saa DJ Wilma, jolla viitattaneen Wilma Sjöholmiin. Hänen soittolistansa saa Nurmelan mukaan koko joukkueen joraamaan synkempinäkin hetkinä.

Perjantaina on luvassa kuitenkin metroderby, iso ottelu. Nurmela tiedostaa, että haaste tulee varmasti olemaan suuri, mutta tapahtumana erittäin hieno.

– Tämän kauden FC Honka on nuori ja nälkäinen joukkue, joka lähtee ennakkoluulottomasti haastamaan muita joukkueita. He pyrkivät toteuttamaan rohkeasti omaa pelitapaansa ja luomaan jatkuvaa uhkaa vastustajan kenttäpuoliskolle.

Nurmela toivoo paljon katsojia Bolt Arenalle perjantaina kello 18.05 alkavaan huippuotteluun.

– Perjantaina luvassa on Metroderby, jossa taistellaan tärkeistä pisteistä. Tunnelma tulee perinteiseen tapaan olemaan tulinen ja te katsojat olette siinä merkittävässä roolissa. Tulkaa siis osoittamaan tukenne ja kannustamaan oma suosikkinne voittoon!

HJK-Honka-ottelu on nähtävissä tuttuun tapaan myös Ruutu-palvelun kautta. Lisäksi peli on nähtävissä YLE TV2 kanavalta. Lue lisää aiheesta tästä.

Muut ottelut

Perjantaina on luvassa myös toinen hieno kamppailu. HPS matkustaa Myyrmäkeen PK-35 Vantaan vieraaksi. Kotijoukkue on Kuopion Palloseuran ohella voittanut kaikki neljä otteluaan tällä kaudella.

Hyökkääjä Karoliina Autio on osunut maalipuiden väliin kauden kaikissa otteluissa. Viime kierroksella hän viimeisteli hattutempun Ilveksen verkkoon.

HPS esiintyi viikko sitten todella vahvasti kotikentällään Åland Unitedia vastaan. Helsinkiläiset olivat kiinni hienossa voitossa, mutta vieraat nousivat lopulta tasapeliin. Vantaalla nähtäneen todella nälkäinen HPS.

Lauantaina pelataan sitten kierroksen kolme muuta ottelua.

Ilves saa vieraakseen NJS:n. Kumpikin koki viime kierroksella tappion. Nurmijärveläinen sarjanousija on jäänyt kahdesti peräkkäin varsin tylysti suosikkijoukkueiden jalkoihin. Lauantaina molemmat joukkueet janoavat täytettä pistesarakkeeseensa. Luvassa on kova taistelu.

Yksi kierroksen huikeimmista kamppailuista pelataan Kuopiossa. Sarjakärki KuPS saa vieraakseen PK-35:n. Kotijoukkue on luonnollisesti suursuosikki, mutta Rami Rantasen luotsaama PK-35 on puolustanut tällä kaudella todella upeasti.

Helpolla ei KuPS pääse enää maali-ilottelujaan jatkamaan.

Päätösottelu on luvassa Ahvenanmaalla, kun Åland Unitedin vieraaksi saapuu ONS. Oululaiset tarvitsevat vaikeasta alkuohjelmastaan huolimatta kipeästi pisteitä. Lauantaina ne voivat silti olla tiukassa, koska Åland United on todella kova kotonaan.

Kuvat: Kalevi Hämäläinen

Search