Hyppää sisältöön

Viikon peli – ONS – Ilves: ”Pääsen nyt ensimmäistä kertaa pelaamaan omaa kasvattajaseuraani vastaan”

06.05.2022

Subway Kansallisen Liigan kuudes kierros käsittää useita sarjataulukon kannalta huipputärkeitä kohtaamisia. Viikon pelimme on lauantaina Oulussa pelattava ONS-Ilves.

Kuudes kierros starttaa jo perjantaina erittäin mielenkiintoisella kohtaamisella. Tuloksien valossa vaisusti kautensa aloittanut FC Honka saa vieraakseen NJS:n.

Lauantain avauskamppailu on kello 14.00 alkava ONS-Ilves. Viime kaudella Naisten Ykkösen voittanut oululaisryhmä on ainoa joukkue, joka on edelleen nollilla.

ONS on silti osoittanut kenties tuloksia enemmänkin lupaavia merkkejä alkukaudesta. Ensinnäkin oululaisten otteluohjelma on ollut suorastaan brutaali. Käytännössä kaikki sarjan kovimmat joukkueet ovat tulleet vastaan peräjälkeen.

Viime kierroksella ONS koki tylyn 0-4-tappion Ahvenanmaalla. Kotijoukkue oli ehdottomasti parempi ja ansaitsi voittonsa, mutta ONS oli pelissä paremmin mukana, mitä numerot osoittavat.

Oululaiset eivät ehkä saaneet luotua kovin suurta määrää potentiaalisia maalitilanteita, mutta kollektiivinen pelaaminen oli rakenteeltaan ehjää ja organisoitua.

Tuomas Jaakkolan luotsaama ryhmä puolustaa joukkueena hyvin ja tunnistaa hyvin saumansa iskeä vastaan. Pistetilikin karttunee vääjäämättä seuraavien kierrosten aikana.

Ilves matkustaa kauden pisimmälle vierasreissulleen 0-0-kotitasapeli alla.

NJS kykeni nappaamaan kauden toisen pisteensä Tampereelta ja tämä tuskin Ilveksen pelaajia tai valmennusta miellytti.

Kotijoukkue hallitsi ottelua selvästi, mutta nurmijärveläisjoukkue puolusti todella uhrautuvasti ja maalivahti Annika Kulha hoiti loput.

Ilves saa silti syyttää myös omaa tehottomuuttaan. Tarpeeksi laadukkaita maalitilanteita oli niin monta, että vähintään yksi maali olisi ehdottomasti pitänyt tehdä.

Tamperelaiset ovat pelanneet ehkä vähän kaksijakoisen kauden toistaiseksi. Pelissä on paljon hyvää. Periaatteessa mikään osa-alue ei yski pahasti. Maalipaikkojakin Ilves kykenee luomaan, mutta viisi tehtyä maalia yhtä moneen otteluun on vaatimaton saldo.

ONS on kyennyt tylsyttämään sarjan kärkijoukkueidenkin hyökkäyspelaamista oikeastaan yllättävän hyvin, kun asiaa peilaa oululaisten erittäin iloiseen ja hyökkäävään pelitapaan Ykkösessä viime kaudella.

Ilvekselle ei voine siis luvata Oulussa kovin suurta helpotusta maalinteon suhteen, mutta pelaako ONS nyt eri tavalla? Nähdäänkö hyökkäävämpi kotijoukkue?

Kummankaan joukkueen maalivahtipelistä onnistumiset eivät jää kiinni. Niin ONS:n Iina Rautiainen kuin Ilveksen Meri Hämäläinen kuuluvat alkukauden onnistujiin.

ONS ei pyri vaan aikoo avata pistetilinsä lauantaina

Lauantain kotijoukkueen sisällä on tuloksellisesti mollivoittoisesta kaudenalusta huolimatta erittäin hyvä henki. Oululaisten keskikentän luottopelaaja Natasa Ruuskanen korostaa, että pelaajille haaste oli etukäteen hyvin tiedossa.

– Tuloksista huolimatta joukkueessa on positiivinen ja luottavainen henki. Tiesimme, että liigataso on kova ja että joudumme pelaamaan erilaista peliä kuin viime vuonna Ykkösessä. Kehitämme omaa pelaamista peli peliltä ja luotamme, että pistetili aukeaa pian, Ruuskanen toteaa.

Keskikenttäpelaajan perhepiirissä jalkapallolla on valtava rooli. Sisko Nanne pelaa Kuopion Palloseurassa. Myös vastikään Kansallisen Liigan legendana palkittu Neea Berg on Natasan ja Nannen sisar.

ONS ja KuPS kohtasivat jo tällä kaudella ja tuolloin Nanne pääsi juhlimaan selvää voittoa sisarusten välisessä kamppailussa. Muutenkin ONS on joutunut kohtaamaan kaikki sarjan suursuosikit ensimmäisten kierrosten aikana.

– Alkuohjelma oli tosiaan kova. Saatiin heti alkuun ennakolta kovimmat joukkueet vastaan. Näinpä näissä peleissä maksettiin osittain ehkä oppirahoja tempoon ja kovuuteen totuttelussa, koska emme saaneet preseasonilla pelata liigajoukkueita vastaan, toteaa Ruuskanen.

– Näiden pelien jälkeen lähdemme vahvempana joukkueena tuleviin peleihin taistelemaan pisteistä. Lauantaina on tarkoitus avata pistetili kotiyleisön edessä!

Ruuskanen näkee oululaisten pelaamisessa paljon kehitettävää, mutta paljon myös potentiaalia. Åland United -ottelussa nähtyjä virheitä ei saisi sattua liiaksi.

– Ollaan kyllä tyytyväisiä meidän pallolliseen peliimme Ålandia vastaan. Mutta peli oli tosiaan hyvä muistutus siitä, että tällä tasolla virheistä rangaistaan kovasti ja tällä kertaa se näkyi aika rajustikin tuloksessa. Tulevissa peleissä on tärkeä pyrkiä minimoimaan virheet omalla kenttäpuoliskolla.

– Meillä on koossa tosi nälkäinen, nuori ja taitava joukkue, jossa jokainen haluaa näyttää pärjäävänsä liigatasolla. Tällä tahdolla lähdemme ennakkoluulottomasti taistelemaan jokaisesta pisteestä ja näytetään, että emme ole helppo vastustaja voittaa.

Keskikentän taistelija näkee silti, että ONS voisi puolustaa entistä tiiviimmin ja aggressiivisemmin. ONS kaipaa Ruuskasen mielestä ennen kaikkea rutiinia kovista vastustajista sekä peleistä. Lisäksi oululaisten tulisi hänen mukaansa nojata edelleen samoihin vahvuuksiin, joilla sarjanousukin tapahtui. Pallolliseen taitojalkapalloon.

Lauantain tamperelaisvierasta Ruuskanen luonnehtii vaaralliseksi.

– Ilves on juokseva ja taitava porukka, joka varmasti lähtee hyökkäämään suoraviivaisesti nopeiden laitojensa kautta. Lähdemme pelaamaan rohkeaa omaa peliämme ja koitamme erityisesti tilanteenvaihtojen kautta tehdä hyviä ja tehokkaita hyökkäyksiä.

Ruuskasen mukaan oululaisten ryhmästä yleisön kannattaa tarkkailla maalivahti Rautiaista ja keskikentän aisaparia Tiia Pohjasta.

– Hän on osoittanut jo nyt pysyvänsä erinomaisesti liigavauhdissa ja tulee varmasti jäämään monien mieleen pallovarmuudellaan ja pelirohkeudellaan.

Rautiainen on Ruuskasen mielestä johtajatyyppi, joka antaa torjunnoillaan ONS:lle joka pelissä mahdollisuuden pärjätä. Lisäksi maalivahdilla on Ruuskasen kertoman mukaan pukukopissa musiikkivastuu yhdessä Anni Heikan kanssa.

Ruuskanen itse ei ole Oulusta kotoisin, mutta kertoo viihtyneensä kaupungissa erinomaisesti. Myös jalkapallon suhteen keskikenttäpelaaja on tyytyväinen.

– Tuloksista huolimatta olen nauttinut pelien kovuudesta ja vauhdista. Koen myös, että olen päässyt peli peliltä paremmin mukaan liigan tempoon ja pystyn koko ajan paremmin auttamaan joukkuetta omilla vahvuuksillani.

– Molemmat AC Oulu ja ONS pelaavat nyt korkeimmalla sarjatasolla, niin kertoohan se siitä, että täällä tehdään asioita oikein! Oulussa panostetaan myös laadukkaaseen junioritoimintaan ja omia kasvatteja pelaa paljon edustusjoukkueissa!

Ruuskanen toivoisi, että jalkapallo myös näkyisi ja kuuluisi kaupungissa kesällä yhtä paljon yleiskuvassa kuin jääkiekko talvisin.

Seuraava etappi ennen sitä olisi avata pistetili Ilvestä vastaan.

”Pääsen nyt ensimmäistä kertaa pelaamaan omaa kasvattajaseuraani vastaan”

Ilves kohtasi viikko sitten sarjanousijan ja nyt on vuorossa toinen sellainen. NJS-ottelun tasapeli varmasti kasvatti nälkää entisestään.

Tamperelaisjoukkue on toistaiseksi kuudentena ja sarjataulukon suhteen varmasti, missä haluaakin. Lauantaina on luvassa kuitenkin kamppailu, josta todennäköisesti on kauden alla budjetoitu täydet kolme sarjapistettä. Tosin niin oli satavarmasti viikko sittenkin.

Oulun kamppailu on Ilvekselle tärkeä. Sitä se on myös puolustaja Anna Olmalalle. Tamperelaisten alakerran profiilipelaaja on kotoisin Oulusta.

– Pääsen nyt ensimmäistä kertaa pelaamaan omaa kasvattajaseuraani vastaan kotikaupunkiin. Peli jännittää hieman, mutta positiivisin miettein lähdetään peliin. ONS on lähes täysin uudistunut siitä kun viimeksi pelasin siellä, mutta katsomossa on varmasti tuttuja kasvoja, kommentoi Olmala.

Puolustajan mielestä Ilveksen alkukausi on ollut toistaiseksi kovin kaksijakoinen kokonaisuus.

– On pystytty omalla pelitavallamme hyvin luomaan tilanteita, mutta halutaan olla tehokkaampia. Hyvää on lisäksi ollut muutamat nollapelit ja uusia liigapelaajia on päästy ajamaan sisään pelitapaan ja liigarytmiin onnistuneesti.

– Kenttätasapainon ylläpitämisessä on parannettavaa erityisesti tilanteenvaihdoissa, ja pelien sisällä pelaamisemme on liikaa ailahdellut.

Olmalan mukaan Ilves-leirissä pistesaldo ei tyydytä, koska luoduilla maalipaikoilla enemmänkin olisi ollut otettavissa ja heikot hetket otteluiden sisällä ovat maksaneet liikaa.

Ilves on toistaiseksi pelannut varsin vähämaalisia otteluita kotonaan, mutta kummassakin vieraspelissä omiin on mennyt viisi. Toki vastustajat ovat olleet kovinta mahdollista luokkaa, KuPS ja PK-35 Vantaa.

Kokeneen ja varmaotteisen puolustajan mukaan kotiottelut ovat Ilvekselle erilaisia, mutta ei luonnollisesti ainoa syy.

– Meillä on mahtavat kannattajat aina paikalla kannustamassa kotipeleissä ja tunnelma Kaupissa on hyvä, joten kotiedulla on meille iso merkitys. Toki vieraspelien vastukset ovat olleet kovia, mutta niissäkin peleissä päästimme liikaa maaleja omista virheistä.

– Lauantain matsi on molemmille joukkueille erittäin tärkeä pisteiden puolesta ja meille kelpaa vain voitto, koska tavoitteemme on päästä Mestaruussarjaan. Meillä on lauantaina tavoitteena voiton lisäksi viimeistellä paikoista tehokkaasti ja pitää oma maali puhtaana.

Olmala tietää kuitenkin, että ONS tulee varmasti todella kovalla asenteella kotikentälleen avaamaan pistetiliään. Oululaiset tarvitsevat pistetilinsä auki myös nuoren joukkueen itseluottamuksen takia.

ONS:n organisoitu puolustus ja vastaiskut ovat Olmalan mukaan Ilveksen tiedossa, mutta pääpaino ottelun alla on silti ollut tamperelaisten oman pelaamisen kehittämisessä. Ilves pyrkii kärsivällisellä pallonhallinnalla liikuttamaan vastustajansa muotoa ja tätä kautta löytämään murtautumismahdollisuuksia.

Omaan alkukauteensa Olmala ei ole täysin tyytyväinen.

– Hieman vaihtelevaa ja koen, että pystyn parempiin ja tasaisempiin suorituksiin. Muutama viikko sitten saatu aivotärähdys on myös hieman haitannut tekemistäni. Suurimpia pelillisiä vastuualueitani ovat pelin avaaminen ja rytmittäminen, fyysinen puolustuspelaaminen sekä puolustuslinjan organisointi.

Lauantaina kannattaa Olmalan mukaan ehdottomasti kiinnittää huomiota Ilveksen työmoraaliin ja yhtenäisyyteen. Puolustajan mielestä keskikentän Aino Rasinen ja Emmaliina Tulkki ovat esimerkkejä taitavista, mutta todella työteliäistä jalkapalloilijoista, joihin Ilveksen pelitapa nojaa.

– Lauantain peli tarjoaa katsojille kovaa ja periksiantamatonta taistelua täysistä pisteistä näyttävien maalien lisäksi!

Oulun ottelun alla on paljon kysymysmerkkejä, mutta vielä enemmän mahdollisuuksia. Tämän viikon pelimme tulee olemaan tuima ja tulinen taistelu, joka voi päättyä aivan miten tahansa.

Muut ottelut

Lauantaina pelataan myös kaksi muuta ottelua. Kuopiossa edelleen puhtaalla pelillä vaeltava KuPS saa vieraakseen HPS:n.

Kotijoukkue on ehdottomasti suuri suosikki, mutta HPS on haastanut kahdessa edellisessä ottelussaan sarjan kärkipäähän povattuja joukkueita todella vakuuttavasti. KuPS ei varmasti pääse helpolla.

Päivä huipentuu Åland Unitedin ja PK-35:n otteluun. Sarjassa peräkkäisillä sijoilla olevat joukkueet ovat kumpikin nälkäisiä. PK-35 haluaa palata voittojen tielle ja Åland United sen sijaan jatkaa voittojen parissa.

Ahvenanmaalaisten alkukausi on ollut todella ailahteleva ja piste-ero kärkeen on venähtänyt jo varsin suureksi.

Kierros saa ehdottoman kruununsa sunnuntaina, kun kärkikamppailussa iskevät yhteen HJK ja PK-35 Vantaa.

HJK nousisi voitolla vantaalaisten edelle sarjataulukossa, mutta edelleen puhtaalla pelillä oleva PK-35 Vantaa on tästä varmasti täysin toista mieltä.

Search