Hyppää sisältöön

Yhteisöllisyyttä katsomoihin ja tervettä, liikkuvaa elämäntapaa nuorille

07.09.2023

FC Hongan kokenut keskikenttäpelaaja Jasmin Leppioja on uransa aikana nähnyt jalkapallon kasvavan ja kehittyvän naisten lajina. Hän korostaa pelaajien esikuvallista roolia nuorten liikunnallisen ja terveen elämäntavan omaksumisessa – ja toivoo naisten urheilun kannattamiskulttuurin kehittyvän edelleen.

Vuodesta 2018 jalkapallon naisten pääsarjassa pelannut Jasmin Leppioja iloitsee kasvaneesta näkyvyydestä ympärillään. Pelaajana hän iloitsee siitä, että tänä päivänä otteluita on helpompi seurata myös kotisohvalta ja toisaalta olla vuorovaikutuksessa sekä nähdä sarjaa ja muita joukkueita kehittyneiden sosiaalisen median kanavien kautta.

– Jos mietitään silloista Naisten Liigaa aloittaessani pääsarjatasolla vuonna 2018, ei ollut näin isoa markkinointia, eikä sarjaa pyritty tuomaan esiin eri kanavissa näin paljoa. Kuluneiden viiden vuoden aikana näkyvyys eri kanavissa, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, on noussut uudelle tasolle.

FC Hongan kapteeni näkee kuitenkin vielä paljon mahdollisuuksia muun muassa yleisömäärien kasvattamisessa.

– Toivon näkeväni kulttuuria, jossa myös naisten peleihin lähdetään sekä yksin että perheen ja kavereiden kanssa. Että uskalletaan fanittaa ja kannustaa sekä löytää sieltä kentältä omat esikuvat, Leppioja toivoo.

– Meillä on otteluissa ihmisiä, jotka hyvällä mielellä ja maulla tulevat pitämään ääntä. Kannustan muitakin ihmisiä liittymään tähän: nauttimaan päivästä katsomoissa ja luomaan hyvää henkeä. Se sitouttaa ja kutsuu mukaan myös muita uusia katsojia, jotka sinne paikalle tulevat.

Pelaajilla esikuvan rooli terveen ja liikunnallisen elämäntavan lähettiläinä

Leppioja on seurannut jalkapallon kansainvälistä kehittymistä naisten puolella ja on iloinen niistä esikuvista ja lähettiläistä, joita maailmalla on – mainiten muun muassa kaikille tutun brassihyökkääjä Martan.

Hän näkeekin, että Suomessa pelaajilla on mahdollisuus vielä voimakkaampaan tiedon jakamiseen ja ulospäin näkyvään ylpeyteen pääsarjatasolla pelaamisesta.

– On mielestäni tärkeää, että me pelaajat olemme aidosti ylpeitä pelatessamme Suomessa pääsarjatasolla ja näytämme ja tuomme sen esiin myös ulospäin. Voimme pelaajina tukea toisiamme entistä enemmän, jotta yksilöinä uskallamme jakaa erilaista sisältöä omissa sosiaalisen median kanavissamme.

Uskon, että näin voimme luoda myös potentiaalisille katsojille kuvaa ja kiinnostusta: tulkaa katsomaan, miten hienoa juttua täällä teemme, Leppioja rohkaisee kollegoitaan.

Pelaajien ylpeys omasta tekemisestään kentällä ja sen ulkopuolella edistää Leppiojan mukaan myös heidän esikuva-asemaansa tulevaisuuden liigapelaajille.

– Olisi mahtavaa olla tytöille se, joka auttaa heitä huomaamaan jalkapalloammattilaisuuden täysin mahdollisena haaveena. Niin, ettei se olisi heille tabu. Marta on hienosti kuvannut, miten hänen lapsuudessaan ei ollut naispuolisia idoleita, joten hän päätti itse tulla sellaiseksi ja teki töitä sen eteen. On tärkeää löytää oma polku ja kulkea sitä pitkin määrätietoisesti.

FC Hongan keskikentän kapellimestari näkee, ettei jokaisesta ole tarkoituskaan tulla huippupelaaja tai huippu-urheilija, mutta jalkapallo voi sytyttää liikunnallisen kipinän jokaisessa. Siksi liikunnallisen elämäntavan ja terveiden elämäntapojen edistäminen ovat vähintään yhtä tärkeitä tavoitteita kuin pelaajana kehittyminenkin.

– Haluan itse olla pelaajana kannustamassa nuoria liikkumaan ja samalla edistämässä myös nuorten mielenterveysasioiden vahvistumista. Jalkapallon kautta voimme innostaa ihmisiä liikkumaan lisää – niin koulujen pihoilla, puistoissa kuin jalkapallokentilläkin. Siksi otteluissa käymisellä ja esikuvien löytämisellä on niin suuri merkitys liikunnan kipinän ja unelmien herättäjänä.

Kuva: Eve Parikka

Search