Hyppää sisältöön
KuPS

KuPS

KuPS - TPS
13.06.
6 - 0
Keskuskentän Jalkapallostadion TN,
Kuopio
Yleisöä: 382
TPS

TPS

Kotijoukkueen ennakko: "Viime kauden turhista pistemenetyksistä halutaan eroon."

KuPS:n naisten liigataival alkaa tulevana lauantaina uudistuneessa Kansallisessa Liigassa. Kauden avauksessa viime kaudella viidenneksi sijoittuneita keltapaitoja vastaan tulee Turun Palloseura, jonka viime kausi päättyi sarjassa seitsemänteen sijaan.

KuPS vahvistunut viime kaudesta

KuPS Naiset on vahvistunut viime kaudesta. Maalivahtiosastolle liittyi uusina nuorten maajoukkueryhmässä olevat Hanna Sherazer ja Emma Immonen. Liigasta pudonneesta oululaisesta ONS:sta joukkueeseen liittyi keskikentän Emma Peuhkurinen sekä laidassa ja hyökkäyksessä viihtyvä Aada Törrönen. Tämän lisäksi joukkuetta vahvistaa Albanian maajoukkueepelaaja Lavdije Begolli, joka muodosti aikoinaan JyPK:ssa tuhoisan tutkaparin Gentjana Rochin kanssa. Etelä-Ruotsista joukkueeseen liittyi laitapuolustaja Maja Göthberg ja jenkeistä toppari Mckenzie Grossman.

Kauden jälkeen joukkueesta ovat lähtenyt muun muassa maalivahdit Elsa Sulku (TiPS) ja Daniela Solera, toppari Alexander Canaguacan sekä hyökkääjä Marina Kiskonen.

Loukkaantumisilta ei ole säästytty

Myös menetyksiä joukkueessa on ollut. Keskikentän Emma Peuhkurinen loukkaantui joulukuussa ja hän kuntoutuu parhaillaan mutta on näillä näkymin poissa riveistä ainakin syksyyn. Puolustaja Paula Auvisen vamma uusiutui ja hänen kautensa on ikävä kyllä ohi. Myös Grossmanilla on ollut pieni vaivoja, eikä hän esiinny sarjan alkukierroksilla.

Sairastuvalta on päävalmentaja Ollipekka Ojalalle myös hyviä uutisia. Anni Hartikainen ja Oulusta tullut Aada Törrönen nähtäneen nimetyssä kokoonpanossa jo TPS:aa vastaan. Myös Roosa Ärväs on tehnyt töitä pitkän kuntoutuksen aikana ja tulee tekemään paluun viheriölle viimeistään heinäkuussa.

Emma Peuhkuriselle kaavailtiin isoa, mutta ikävä loukkaantuminen siirtää Peuhkurisen KuPS-debyyttiä myöhemmäksi. Peuhkurisen paikkaajaksi etsittiin keskikentälle kokenut yhdysvaltalainen Kaelyn Korte, mutta hänen kohdallaan ura KuPS:ssa jäi torsoksi. Korte sairasteli pitkin kevättä ja hänen sopimus purettiin yhteisymmärryksessä pelaajan kanssa.

Koska keskikenttä kärsii poissaoloista loukkaantumisten johdosta, on mahdollista, että KuPS hakee keskikentälleen osaamista joukkueen ulkopuolelta.

KuPS:n päävalmentaja Ollipekka Ojala on tyytyväinen pelaajahankintoihin:

– Lavdije Begollissa tiedettiin mitä saatiin ja yksi tavoite on nostaa hänen fysiikkaansa korkeammalle tasolle, jolloin hän voi osaltaan auttaa hyökkäämisessä vielä enemmän koko joukkuetta. Maja Göthberg on nostanut talven aikana juoksuvoimaa ja tuo paljon lisää puolustukseen. Maalivahtiosasto on tuonut paljon lisää joukkueeseen pelaavuutta ja joukkueen ohjausta. Aada Törrönen on yksi liigan nopeimmista pelaajista ja hänen pelikuormaa kasvatetaan vähitellen. Ehkä kaikkein parasta tässä kokonaisuudessa on kuitenkin se, että kuopiolaiset nuoremmat ja myös kokeneemmatkin pelaajat ovat ottaneet kehitysaskeleita talven aikana. Tähän on vaikuttanut varmasti kilpailu pelipaikoista, mutta uusien pelaajien taitotason myötä myös harjoituksien taso on noussut.

Lupaava pre-season takana

KuPS pelasi pitkällä pre-seasonilla harjoitusotteluiden lisäksi kolme Suomen cupin ottelua voittaen ne ja edeten cupin välierään, joka pelataan elokuun alussa Ahvenanmaalla. Harjoitusotteluiden perustella joukkue on selvästi valmiimpi kauteen kuin viime kaudella, jolloin nousu Ykkösestä Naisten Liigaan tuli juuri ennen kauden alkua PK-35:n lisenssiepäselvyyksien vuoksi.

Varsinkin cup-voitto viime kauden tuplamestari HJK:sta oli makea, ratkaisun tullessa jatko-ottelun viimeisillä hetkillä. Tuo ottelun ja siitä saatu itseluottamus voi jo osaltaan kantaa joukkuetta pitkälle tulevalla kaudella.

Päävalmentaja Ojalan mukaan joukkue on tehnyt kaikkensa, jotta se olisi valmiina tulevaan kauteen:

– Mielestäni pre-season ennen taukoa oli äärimmäisen hyvä. Tehtiin maaleja, päästettiin maaleja, mutta otteet tiivistyivät koko ajan ja saimme tietynlaisen palkinnon HJK-voitolla. Tämä voitto auttoi osaltaan myös pandemia-tauon yli koska kaikki ymmärsivät, mistä lähtötilanteesta päästiin sitten lopulta jatkamaan harjoittelua. Vaikea nähdä, että mikään toinen liigajoukkue olisi pystynyt tekemään harjoittelua paremmin näissä olosuhteissa.

Ojalan mielestä tulevan kauden menestyksen ratkaisee tasaisuus:

– Viime kaudella tuli turhia pistemenetyksiä, joista halutaan nyt eroon. Emme jatkossakaan lähde hakemaan vähämaalista voittoa, vaan kaikki lähtee oman pelaamisen ja vahvuuksien kautta, jolloin varmasti tulee maaleja myös omaankin päähän. Luonnollisesti pyrimme kuitenkin minimoimaan omaan pään turhat virheet.

TPS:llä uusi valmennus

KuPS ja TPS kohtasivat viime kaudella toisensa kahdesti. Ensimmäisessä ottelussa TPS oli vahvempi kotonaan maalein 2-1. Kuopiossa turkulaisilla ei puolestaan juuri mahdollisuuksia ollut, ottelun päätyttyä keltapaitojen 4-0 voittoon.

TPS on kokenut suurimmat muutokset valmennuksessa, kun muutaman vuoden takainen hopeaan joukkueen valmentanut Sami Haltia on ottanut päävastuun. Myös kokenut John Allen liittyi kauden alla turkulaisten valmennustiimiin. TPS on pelannut jonkun verran harjoitusotteluita voittaen mm. HJK:n. Suomen Cupin lohkovaiheessa TPS ei päässyt jatkoon, kun se kärsi tappiot Hongalle ja Åland Unitedille.

Turkulaisilla mielenkiintoinen vahvistus

Joukkueeseen liittyi keväällä myös odotettu vahvistus Yhdysvalloista, kun brasilialaislähtöinen nopea hyökkääjä Gabriela Pelogi liittyi joukkueeseen. Hän on ennättänyt pelaamaan toistaiseksi yhdessä harjoitusottelussa viimeiset puoli tuntia, jonka aikana hän ennätti olla mukana kolmessa TPS-maalissa. Suurimmat lähtijät joukkueesta ovat Krista Hakala (PK-35 Helsinki), Annika Haanpää (TiPS) ja Emma Santamäki, joka siirtyi Italian pääsarjaan. Tilalle joukkueessa on nostettu lähinnä Turun omia kasvatteja. Joukkueen tärkein pelaaja on maalia vartioiva Siiri Välimaa ja isoa vastuuta kantaa kapteeni Mira Andersson (ent. Uronen).

KuPS hyökkää ja TPS odottaa vastaiskun paikkoja

KuPS:n pelaajamateriaali on lähtökohtaisesti vahvempi ja odotuksissa on, että kotijoukkue tulee hallitsemaan ottelua. TPS luottaa omassa pelaamisessaan tiiviiseen puolustukseen ja se pyrkii hyökkäämään pallon saadessaan nopeasti. Kuopiolaiset omaavat ehkä liigan vaarallisimman hyökkäyskaluston, mutta kauden ensimmäinen ottelu tulee vaatimaan joukkueelta kärsivällisyyttä.

– Kaikki joukkueet ovat sillä tavalla samassa tilanteessa, että harjoitusotteluita ei ole päästy kunnolla pelaamaan useaan kuukauteen. TPS tulee etenemään suhteellisen suoraviivaisesti eteenpäin aina kun mahdollista. Hyökkäyksessä Gabriela Pelogi on myös tiettävästi joukkueelle todellinen vahvistus. Ensimmäinen ottelu tuo aina oman jännityksen, mutta mitä pidemmälle ottelu etenee saamme varmasti luotua maalipaikkoja. Tärkeää on pystyä ennaltaehkäisemään heidän nopeat tilanteenvaihdot. Oman pelin kautta lähdetään pyrkien reagoimaan pelin aikana heidän pelaamiseen. Emme kuitenkaan lähde hyökkäämään oman puolustuksen kustannuksella, Ojala päättää ajatukset lauantain ottelusta.

Search